Izborna skupština DS - Ispraćaj

Tadić je, podnoseći izveštaj o radu pred delegatima skupštine koji će birati njegovog naslednika, istakao da je DS i dalje jedini politički činilac u Srbiji koji je u stanju da transformiše društvo, ali da pre toga i sama mora da se reformiše.
"Svaka stranka u istoriji višepartizma bila je suočena sa izazovom da li će njom ovladati nomenklatura, ili će biti u stanju da se menja i obezbeđuje priliv kvalitetnih ideja i ljudi. Ako o DS bude odlučivala samo nomenklatura, odnosno njen adminsitrativni deo, ona nema budućnost", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, ako vlast u strankama imaju oni koji nemaju ideje i vode računa o svojim interesima a ne o interesima društva, takve stranke gube svrhu postojanja.

Tadić je sa žaljnjem konstatovao da "mračni deo nomenklature" obično ima viši nivo istrajnosti od ljudi koji imaju ideje.

DS je, prema njegovim rečima, obavezna da prednjači u svakom teškom poslu u Srbiji, a naredni predsednik stranke imaće odgovornost za budućnost Srbije i regiona.

Govoreći o svojim postignućima u periodu dok je bio na vrhu stranke, Tadić je istakao da je centralno mesto politike DS bilo rad na prerastanju Srbije iz postkonfliktnog društva u društvo koje proizvodi stabilnost.
"Bez mira i pomirenja u jugoistočnoj Evropi nije bilo moguće nastaviti proces reformi, ta politika je obaveza svake politike i političara u Srbiji, jer oni koji ne razumeju pogubno dejstvo srljanja u konflikte rade o glavi svakog građanina", rekao je Tadić.

Tadić je dodao da je kao lider DS i predsednik države radio i na unutrašnjem pomirenju u Srbiji, jer politika, kako je naglasio, nije samo sudar ideja već sprmnost da se pronađe zajednički imenitelj imajući u vidu interes zajednice.

Drugo temeljno pitanje DS je bila je demokratizacja društva i ostvarivanje ljudskih prava, koja, međutim, na planu reforme pravosuđa nije dala očekivane rezultate.
"Ušli smo hrabro u proces pravnih i prvosudnih reformi koji nije završen uspešno. Svi naši neuspesi tiču se nerazumevanja misije DS od strane predstavnika DS u državnim institucijama", konstatovao je Tadić.

Treća važna uloga DS je, kako je dodao, bio ekonomski razvoj Srbije, uključujući izgradnju infrastrukture, međutim nije imala nijedan dan mandata u vladi a da ga nije provela u atmosferi globalne ekonomske krize.

Tadić se zahvalio svima koji su mu pružali podršku u dobrim stvarima koje je činio za državu, a kandidatima za predsednika DS Draganu Đilasu i Branimiru Kuzmanoviću na dobrim idejama za unatrašnje reforme u DS.

Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović izjavio je danas da je kompromis snaga Demokratske stranke, a da će DS posle izborne skupštine izaći složnija i jača.
"Demokratska stranka poslaće danas poruku i onima u svetu, i onima u zemlji da postoji snaga koja je povela zemlju u reforme i da će te reforme voditi opet, jer taj put se ne može zaustaviti", rekao je Mićunović na izbornoj skupštini stranke.

On je naglasio da je bilo puno zluradosti kod političkih protivnika DS da će se ona zbog problema u kojima se nalazi raspasti, ali je poručio da se to neće dogoditi.

Delegat na izbornoj skupštini DS Gojko Tešić kritikovao je danas dogovor koji su postigli Boris Tadić i Dragan Đilas o preuzimanju predsedničke funkcije, ocenivši ga kao "truli kompromis".
"Tužna je činjenica da Borisova najdemokratskija ideja da članovi stranke biraju svog predsednika nije prošla, to je truli kompromis čije će se ružna strana brzo pokazati", naglasio je Tešić u obraćanju delegatima.

(Tanjug)

Pogledajte još