Dačić: Kosovo nam neće vratiti i da odustanemo od EU

Prema Dačićevim rečima, bilo bi pogrešno da Srbija napusti te razgovore. "Sigurno je da niko od nas neće prodati Kosovo i neće izdati Srbiju", poručio je Dačić, ali mi sada nismo u situaciji da "držimo Kosova, pa da ga ne damo".
"Oni su nam ga oteli, ovde je pitanje kako možemo da sačuvamo nešto od toga", rekao je premijer i dodao:

"Neko kaže nemojte da uđete u EU, daćete Kosovo. Mi možemo da kažemo nećemo u EU, a da li će onda neko da nam vrati Kosovo",
upitao je Dačić i dodao da je aktuelna vlast uspela da Srbiju vrati za pregovrački sto.

Dačić je komentarišući poziv patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja da se ne ide u Evropu po svaku cenu rekao da ne treba polaziti od toga da će EU tražiti od nas priznanje nezavisnog Kosova.
"Znači nemoj sada da meni neko govori šta su nacionalni i državni interesi", poručio je Dačić.

Kako je dodao, iz iskustva dobro zna kako narod reaguje "kako je reagovao na početku bombardovanja, a kako dva meseca posle toga" i kako su svi slavili poraz na čelu sa Slobodanom Miloševićem kao navodnu pobedu.

On je podsetio i na 2000. godinu kada su svi govorili o nacionalnom interesu, ali pobedilo je to što narod više nije hteo da čeka red za vize, za ulje, benzin...

Premijer je dodao da je sigurno da su odnosi sa Ruskom federacijom naš prioritet i da je Rusija naš najveći prijatelj, ali i dodao da ti odnosi tek treba da se izgrade i da jačaju kao i da Srbija treba da iskoriti snagu koju imaju predsednik i premijer Ruske Federacije.

Dačić je, međutim naveo da ranije, kad je Srbiji bilo najteže, tadašnje rusko rukovodstvo nije imalo razumevanja za probleme Srbije.

(Tanjug)

Pogledajte još