Dragan Đilas je novi predsednik Demokratske stranke

Đilas je izabran za predsednika Demokratske stranke većinom glasova delegata vanredne izborne skupštine te stranke. Za Đilasa je glasalo 2.386 delegata, a za njegovog protivkandidata Branimira Kuzmanovića 368 delegata od ukupno 2.827 delegata.

Kada je reč o izboru potpredsednika stranke Nataša Vučković dobila je 1.946 glasova, Vesna Martinović 1.844, Dejan Nikolić 1.881, Bojan Pajtić 2.312, Miodrag Rakić 1.828, Goran Ćirić 1.764, a Jovan Marković 1860 glasova.

Za počasnog predsednika Demokratske stranke je aklamacijom imenovan Boris Tadić na predlog novoizabranog lidera DS Dragana Đilasa.

Inače, novi predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas ie u svom izlaganju pre glasanja rekao da ta stranka mora da se izvini građanima koji su je podržavali, ako želi da vodi Srbiju, i dodao da je neophodno da se pod hitno napravi jasan plan za izlazak iz krize.

"Da se izvinimo ne zato što nismo ispunili obećanja, nego što nismo uradili sve što smo mogli i što je mnogima od nas kriza bila izgovor za sve" - rekao je Đilas predstavljajući se delegatima XV vanredne izborne skupštine Demokratske stranke.

Đilas je ocenio da je potrebno da se svi u stranci odrede prema svojim greškama jer "nisu svi isto radili i grešili pa nisu svi isto ni odgovorni" i pohvalio postupak predsednika DS-a Borisa Tadića koji je preuzeo odgovornost za izborne rezultate i povukao se iz izborne trke u stranci.

"To mora da se sledi jer to nas razdvaja od stranaka u kojima su ambicije lidera stranaka jače od volje građana. Svi ministri koji su bili u Vladi, koja je od građana dobila onakvu ocenu, treba dobro da razmisle da li treba da sede u parlamentu i predstavljaju DS",
rekao je on.

On je ocenio da plan za izlazak iz krize mora da bude realan i jasan svakom građaninu i dodao da Srbija mora da se fokusira na razvoj prehrambene industrije, sa naglaskom na poljoprivrednu proizvodnju, razvoj energetike i na unapređenje infastrukture.

DS nikada više neće voditi negativnu kampanju

Kandidat za predsednika Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas najavio je danas da DS, ukoliko on bude izabran za lidera stranke, nikada više neće voditi negativnu kampanju i tražiti poverenje građana samo zato što su drugi lošiji.

On je na Izbornoj skupštini DS podsetio da nema važnijeg događaja u proteklih 10 godina u kojem stranka nije učestvovala, isto kao što je činjenica da je DS odgovorna što se u Srbiji loše živi.

"Ako budem izabran, trebalo bi da zapamtite da je biti u vlasti najveća privilegija, jer jednom svojom odlukom možete usrećiti mnogo ljudi. Ne želim više ikada da čujem da neko kaže da ga je sramota što je član DS ", poručio je Đilas.

On je naveo da bi članovi DS, svesni onoga što je stranka učinila i što će učiniti, "trebalo da kažu da su ponosni što su njen deo".

Izvor: Blic-Tanjug
(foto: Tanjug)

Pogledajte još