Muzej Geti vraća Italiji deo freske iz 1. veka

LOS ANĐELES, 8. aprila 2009. (Beta) - Losanđeleski Muzej Geti vratiće narednog meseca Italiji deo rimske freske iz 1. veka, javile su svetske agencije. Antikvitet, dimenzija 89 sa 79 centimetara, poklonjen je američkom muzeju 1996.

Fragment čine dva oslikana panela, oivičena crvenom i zlatnom bojom, na kojima je prikazano nekoliko zgrada u Rimu. Predstavnica za štampu fonda J. Pol Geti Rebeka Tejlor kazala je da su eksperti muzeja prošle godine ustanovili da je antikvitet povezan sa komadom freske kojeg je jedan privatni kolekcionar vratio Italiji. Eksperti su ustanovili da dva fragmenta pripadaju istoj freski, nakon čega je odlučeno da se muzejski primerak vrati Italiji.

Antikvitet je uklonjen iz izložbene postavke i u maju će biti poslat italijanskom ministarstvu kulture, navodi američki muzej. Rebeka Tejlor kazala je da deo freske nije bio među centralnim eksponatima u kolekciji Geti muzeja. Taj muzej vratio je više od 30 drevnih artefakata koji su, prema tvrdnjama italijanskih zvaničnika, ukradeni sa arheoloških nalazišta.

Pogledajte još