Srpski Kastro: Srbija sa Hrvatskom "ne ide dobro"

"Ovo s Hrvatskom ne ide dobro. Predsednik Hrvatske je do ove presude (Gotovini i Markaču) tražio razloge zašto da se ne mirimo. Sve priče da je ljut zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž. On je čekao ovu presudu. On bi sada da razgovaramo - ja kao predsednik naroda koji je činio zločine i on kao predsednik naroda koji nije ni za šta osuđen", kaže Nikolić.

U razgovoru za "Kurir" Nikolić kaže da je cinično što je general Gotovina pozvao Srbe da se vrate.

"Šta hoće - da se okupe i da ih još jednom protera i pobije, da završi taj posao? Da više ne traže ni imovinu. Usuđujem se da kažem - to vam je shvatanje i istine i Boga i pravde u dva naroda - u srpskom i hrvatskom", rekao je Nikolić.

"Kada je podignuta optužnica protiv Ratka Mladića za Srebrenicu, nismo čekali ni da bude osuđen, doneli smo rezoluciju u Skupštini o osudi zločina. Naša vlada je uhapsila Mladića i odvela ga u Hag. Znam, to je bio zločin i nikada neću reći da nije. Hrvati znaju da je zločin počinjen u 'Oluji' strašan, da će ih gristi dok su živ, ali slave što niko nije kažnjen za to. To je narod na pogrešnom putu, narod koji bi sada možda streljao svoje pojedince koji kaži - stanite ljudi, pa to je bio zločin", rekao je srpski predsednik.

Prema njegovim rečima, moramo da tražimo način da sa Hrvatskom sarađujemo u ekonomskim i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

"Ali očigedno da s državom koja slavi svoj zločin ne možete iskreno, otvoreno i srdačno da sarađujete. Ne može! Ne ide! U čije ime? U ime žrtava, u ime njihove dece"? rekao je Nikolić.

Na konstataciju da će ponovo da ga optuže zbog oštrih reči, Nikolić je kazao:

"Pa nek me optuže. Uvek ću biti optuživan za svoje oštre reči, a Hrvati će za svoje zločine da prođu nekažnjeno".

On je ocenio da nije u redu to što EU nije htela da optereti tom presudom Hrvatsku pred njen ulazak u Uniju, "a da smo mi proslavili ovako nešto, kao što je Hrvatska proslavila, ne bismo nikada u istoriji zaslužili da budemo članice EU".

"Vuk Jeremić i ja smo s dogovarali o sednici Generalne skupštine UN 10. aprila. Govoriću kao što je Kastro govorio, dok me ne isteraju iz sale, zato što je to možda jedinstvena prilika da Srbija izgovori sve što joj leži na duši. Da prebrojimo koliko su Srba Hrvati pobili - još od Drugog svetskog rata. Nepristojno je Srbiju držati po strani od EU, a Hrvatsku primiti u Uniju", rekao je Nikolić.

Nikolić smatra da je Srbija uređena država barem kao polovina novih članica EU i spremna je da bude u Uniji.

"To što nismo otpočeli pregovore je znak da nas čeka neki novi uslov. Mislim da bi bio red da počnemo da pregovaramo ili da nam kažu za koliko godina možemo to da očekujemo", kazao je Nikolić.Predsednik Srbije je u intervjuju za "Kurir", na pitanje koji uslov očekuje, da li je to neki za nas neprihvatljiv slov i da li je to Kosovo, odgovorio potvrdno.

Kada je reč o pregovorima sa Prištinom, kazao je Nikolić, "profit bi bio da KiM ostane kompletno u sastavu Srbije i da ja budem predsednik u Prištini".

"Kosovo je ono sa čime Srbija može da se složi, a ne ono što su proglasile SAD i još neke članice UN. Kosovo ne može biti oteto od Srbije nikada", istakao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanja u vezi presretanja predsedničke kolone, on je rekao da je "u oba slučaja reč o bahatosti".

"Samo što je prvi slučaj (na auto putu) zaslužio da bude sankcionisan, pošto je bio bahat neko ko pripada službama, poznaje propise. Takvom nije mesto u policiji! I onome od koga prima naloge", kazao je predsednik Srbije.

"Ako vozi (Dragišu) Simića, onda Simiću nije mesto da bude načelnik Uprave saobraćajne policije", naglasio je Nikolić, ukazujući da je istraga protiv vozača pokrenuta kada je iz Predsedništva podneta krivična prijava, "inače nikad ne bi ništa (policija) ni počela".

Kada je reč o prisluškivanju, Nikolić je rekao da zna ime policijskog službenika koji je trazio da mu se dostave njegovi listinzi. Na pitanje ko je to, odgovorio je: "Nije važno. Što čovek da strada".

"Njegovo opravdanje je bilo da je on samo gledao brojeve kontakata praćenog lica, a da ga uopšte nije interesovalo čiji je to telefon. I tako je došlo do predsednika Republike, prvog potpredsednika...", naveo je Nikolić, i dodao da ne zna i da mora da se ispita da li je to praćenje rađeno po nalogu političkih funkcionera.

Pogledajte još