Preventiva najslabija tačka sistema zaštite

BEOGRAD, 26. novembra 2012. (Beta) - Preventiva je najslabija tačka našeg sistema zaštite od katastrofa, istakao je u ponedeljak načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić prilikom otvaranja konferencije o održivoj obnovi nakon katastrofa.

Prema njegovim rečima, proces izgradnje sistema za smanjenje rizika od katastrofa u Srbiji započeo je sa pet godina zakašnjenja.

"Napredak u normativnoj sferi ogleda se u donošenju Zakona o vanrednim situacijama 2007. godine i usvajanju Nacionalne strategije zaštite u vanrednim situacijama 2011. godine. Pored toga, neophodno je razviti svest ljudi o potencijalnim rizicima, naročito ako se ima u vidu velika frekvencija vanrednih situacija u Srbiji od 2007. godine", rekao je Marić.

Stalni koordinator UN-a u Srbiji Vilijam Infante istakao je da je Srbija postala lider u regionu u oblasti zaštite od vanrednih situacija.

"Saradnja UNDP-a i Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije zasnovana je na činjenici da su razvoj i prevencija rizika tesno povezani".

Pogledajte još