fbpx

Zmajevi sa planete Haći u Maloj galeriji ULUPUDS

Sinoć smo imali zadovoljstvo da prisustvujemo otvaranju nesvakidašnje i uzbudljive izložbe, mlade keramičarke Jelene Miletić u našoj simpatičnoj galeriji “Mali Singidunum”.
Jelena je prošle godine diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, smer unikatne keramike,i to je njena prva samostalna izložba.
Tematski izložbu čine Zmajevi sa izmišljene planete Haći, koji su dizajnirani u mnogo oblika i jos više boja, što čini jednu vizuelno neubičajenu i uzbudljivu celinu. 

Svaki zmaj je napravljen od preko 50 elemenata, kojima je osnova tacna, odnosno činija, baš kao i ime izmišljene planete HACHI, ali na Japanskom jeziku, jer je naša mlada umetnica, kako sama kaže, očarana lepotom i formom neprevaziđene Japanske keramike.
Ona je otišla i korak dalje od svoje oblasti klasične unikatne keramike, obrađujući elemente tako da je njihovim nizanjem, dobila fantastisčne oblike zmajeva iz nekog izmišljenog svete i planete, koja sigurno postoji u mašti dece.
Atmosferu na otvaranje je teško opisati, jer je tu bila, kako reče jedan posetilac, tolika količina pozitivne energije, da se moralo biti tamo da se ona oseti.
Možete zamisliti konglomerat mladih, pa umetnika, pa ljubitelja umetnosti pomešanih s profesorima s keramike i ponekim roditeljem ili rođakom, i sve to ukomponovano u jednu prirodnu celinu sa eksponatima.
Atmosferu “vrućeg” popodneva su pomešane emocije, pitanja i “stručne” diskusje podigle do nivoa izdržljivosti tako da su se, ubrzo,  posetioci podelili na one koji su izašli ispred galerije da se rashlade i one koji su to već učinili i ponovo se vratili da provere kako je nastala neka boja ili  komplikovana, a  atraktivna glava zmaja.
Profesori Dušan Rusalić i Velimir Vukičević su imali pune ruke posla da objasne znatiželjima, kako je to ili ono postigla njihova studentkinja.
Za kraj ovoga , sigurno nabijenog emocijama, prikaza, moramo reći da je doprinos kustosa male ali funkcionalne galerije “Mali Singidunum” ,gospođe Gordane Bibe Marković na prvi pogled nevidljiv, ali ustvari neprocenjiv, jer je ona osmislila položaje i mesta zmajeva, i tako učinila prezentaciju baš takvom, kako smo je mi doživeli, uzbudljivom I nekako egzotično dinamičnom. 

Ne bismo da utičemo na Vaš ukus I prejudiciramo Vaš utisak, pa vam preporučujemo da dođete I uverite se , koliko smo bili u pravu.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.