Peri ruke - u Srbiji 22 ljudi bolesno od žutice

Uz sve preduzete mere obolele su 22 osobe, a javljaju se novi slučajevi, izjavio je načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji epidemiolog dr Goran Radovanović.

- Osim iz Drenovca, gde je 20 obolelih, i jednog pacijenta iz Paraćina, najnoviji slučaj je ženska osoba iz sela Sekirica u toj opštini, što govori da se epidemija širi i na druge mesne zajednice - dodao je Radovanović, javlja Tanjug.

On je istakao da pacijentkinja iz Sekirice "negira sve kontakte i veze sa selom Drenovcem".

Radovanovuić je istakao da su i dalje na snazi mere opštinskog Štaba za vanredne situacije na suzbijanju i sprečavanju širenja žutice, a pomoć u dezinfekcijskim sredstvima uputio je i Republički odbor Crvenog krsta Srbije.

- Epidemiološka situacija je nepovoljna, objekti za snebdevanje vodom su plitki, a kretanje stanovništva veliko, sve ukazuje da je izvor zaraze čovek, da se bolest prenosi kontaktom i da se ne mogu isključiti i novi slučajevi - rekao je Radovanović.

Radovanović je ponovio da i dalje stoji teza o "prelivanju epidemije iz sela Mozgovo kod Aleksinca, jer na to upućuju prva dva inicijalna slučaja bolesti - obolele osobe iz Drenovca koje su u tom selu bile na svadbi".

Bolovi u grlu, kijavica, zapaljenje ždrela, stomačne tegobe... samo su neki od simptoma koji prethode pojavi zarazne žutice. Održavanjem lične higijene najbolje se može sprečiti dalje širenje bolesti

"Kod ove bolesti vreme inkubacije je duže i moramo čekati da vidimo kako će se situacija dalje razvijati i da li će epidemija i dalje da se širi", rekao je Radovanović.

"Reč je o zaraznoj žutici, tip A, koju smo prijavili za selo Drenovac i preduzeli sve higijensko sanitarne mere u selu, pre svega u Dečijem vrtiću i školi", rekao je Radovanović.

Posebno rigorozan nadzor je nad objektima, vodom za piće, hranom, pranju i dezinfekciji ruku, pošto je žutica bolest prljavih ruku, zatim dezinfekciji puta od boravka do klozeta i kvaka na vratima, podvukao je Radovanović.

Prvi slučaj zarazne žutice u Drenovcu bio je 27. septembra, a poslednji juče, dva meseca između prvog i zadnjeg, što ukazuje na prenos kontaktom sa obolele na zdravu osobu, napomenuo je Radovanović.

On je podsetio da u Pomoravskom okrugu, koji obuhvata šest opština Pomoravlja, Resave i Levča, poslednjih 12 godina nije bilo zarazne žutice, a da se obična žutica pojavljivala ciklično svakih šest do sedam godina.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.