EIB bi da ulaže u infrasturkturu, agrar i energetiku

BEOGRAD, 26. novembra 2012. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić razgovarao je u ponedeljak u Beogradu s potpredsednikom Evropske investicione banke (EIB) Dariom Skanapijekom o angažovanju te banke u Srbiji.

Tokom susreta naglašeno je da treba ubrzati realizaciju projekata, kako bi novac brže stizao do realnog sektora, saopštila je Vlada.

Evropska investiciona banka je, kako se ističe, u Srbiji zainteresovana za projekte infrastrukture, poljoprivrede i energetike.

Tokom ove i 2013. godine prioritet EIB u finansiranju projekata u Srbiji biće izgradnja druge faze Koridora 10, obilaznice oko Beograda, razvoj malih i srednjih preduzeća, železnice, puteva i mostova, lokalne infrastrukture, kao i objekata zdravstva i prosvete.

Od 711 miliona evra kredita, odobrenih prošle godine, Srbija je povukla oko 576 miliona evra, kazao je marta ove godine potpredsednik EIB. Napomenuo je da je u okviru kredita APEX za mala i srednja preduzeća koja odobrava Evriopska unija, Srbiji odobreno oko 250 miliona evra: krajem 2011. godine 150 miliona, a januara 2012. još 100 miliona.

Od 2001. do kraja 2011. godine EIB je Srbiji odobrila ukupno oko 3,7 milijardi evra, od kojih je Srbija povukla oko 1,7 milijardi evra.

Pogledajte još