Petković: Biblioteke jedini kulturni punktovi

BEOGRAD, 26. novembra 2012. (Beta) - Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković pozvao je u ponedeljak bibilotekare u Srbiji da predlože rešenja za poboljšanje rada javnih biblioteka koje su u većini mesta jedini prostor kulture.

"Ukoliko bibliotekari prekinu da vode bitku za svakog čitaoca, pogotovo mladjeg, nestaće i poslednji odbrambeni prsten pred nadirućom sveopštom merkantilizacijom i primitivizacijom društva", rekao je Petković na sednici Skupštine Zajednice matičnih biblioteka Srbije.

Ističući da u Srbiji postoje velike regionalne razlike i da u mnogim mestima nema knjižara, muzeja, bioskopa i pozorišta, Petković je ocenio da su biblioteke jedini kulturni punktovi koji su još dostupni široj publici.

On je ocenio da takvo stanje nameće veliku odgovornost Ministarstvu kulture i bibliotekarima koji treba da učine sve da bi javne biblioteke postale aktivni organizatori lokalnih kulturnih zbivanja.

"Vreme u kojem živimo nameće obavezu tehnološke modernizacije biblioteka, kako bi bile sposobne da pored klasičnih fondova mogu da koriste sve mogućnosti novih tehnologija - elektronsku knjigu, internet pretraživače i druge multimedijalne sadržaje", kazao je Petković.

Pogledajte još