Najplaćeniji državni direktor u Srbiji za 10 meseci "zaradio" 10 miliona dinara

Kako navodi dnevni list "Informer", Borislav Kobiljskom je sam blagajne Istituta za ratarstvo i povrtarstvo u proseku isplaćivano skoro milion dinara, što je tri puta manje od primanja koje je ima njegov prethodnik u čije vreme se ostvarivao tri puta veći profit.

Kako se dolazilo do cifre od skoro milion dinara mesečno?

5,5 miliona dinara Kobiljski je dobio za "doprinos poslovnom uspehu Instituta".

Samo na osnovu redovne plate, koja se iz meseca u mesec uvećavala za 10 do 15%, direktor je u toku proteklih 10 meseci inkasirao 2,8 miliona dinara. Od te sume 2,41 miliona dinara je za "redovan rad", kako navodi "Informer", 397.000 dinara je dobijao po osnovu minulog rada i "redovnih radnih sati", a oko 60.000 dinara za topli obrok i 40.000 dinara za isplaćeni regres.

Za "učešće na raznim projektima", Kobiljski je naplatio Institutu 100.000 dinara, za službena putovanja 220.592 dinara, a za rad praznicima čak 124.000 dinara.

Međutim, pored redovne zarade zarade, Kobiljski je još tri plate dobio na osnovu raznih naknade, piše "Informer".

Milionske cifre posledica su menadžerskog ugovora koji je Kobiljski sam za sebe sastavio i u koji je uneo odredbu po kojoj mu "pripada 0,4% od ostvarenog profita", otkriva izvor "Informera".

Kobiljski koji je na mesto direktora ovog Instituta došao na, kako "Informer" navodi, sporan način odlukom Upravnog, a ne Naučnog odbora - nije bio na radnom mestu kako bi odgovorio na ove navode, jer "baš tog dana slučajno nije radio".

Pogledajte još