Lider Hamasa podržao Abasovu inicijativu

AMAN, 26. novembra 2012. (Beta) - Lider ekstremističkog palestinskog pokreta Hamas Haled Mašal izrazio je podršku palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu za inicijativu da u Ujedinjenim nacijama zatraži status države, prenela je agencija Vafa.

Palestinska novinska agencija navodi da je Mašal pozvao telefonom Abasa.

Abas, koji je ranije rekao da neće odustati od namere da na Generalnoj skupštini UN 29. novembra zatraži status države nečlanice, rekao je da sve palestinske političke frakcije, bez izuzetka, podržavaju inicijativu.

Hamas vlada u pojasu Gaze, a umereni pokret Fatah predsednika Abasa na Zapadnoj obali. Hamas EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom, dok Fatah ima podršku Zapada, mada Vašington traži od Abasa da odustane od inicijative u UN.

Hamas i Fatah su se često sukobljavali, a poslednji put oružano posle izbora 2006. kada je obrazovana vlada nacionalnog jedinstva. Abas i Mašal ove godine su potpisali sporazum o primirju.

Palestinska uprava namerava da 29. novembra zatraži unapredjenje statusa u svetskoj organizaciji s trenutnog entiteta posmatrača.

Palestinski ambasador u Srbiji Mohamed Nabhan rekao je za agenciju Beta da će Palestinci posle dobijanja statusa države u UN "pregovarati s Izraelom na drugačijim osnovama, na ravnopravnim osnovama".

Pogledajte još