Japan nije dovoljno zaštitio ljude posle nesreće

TOKIO, 26. novembra 2012. (Beta-AP) - Izvestilac Ujedinjenih nacija za zdravstvena prava Anand Grover (Grover) izjavio je u ponedeljak da Japan nije dovoljno zaštitio zdravlje stanovništva i zaposlenih koji su bili pogodjeni nuklearnom katastrofom u Fukušimi 11. marta 2011. godine.

Grover je izjavio da je Vlada isuviše optimistično gledala na opasnosti od radijacije kada su se u atomskoj centrali Fukušima delimično istopili reaktori.

Takodje je rekao da su zdravstveni pregledi ugroženih zaposlenih u toj centrali bili tek sporadični, i da su se mnogi stanovnici kontaminirane oblasti oko Fukušime žalili da im vlasti nisu dopustile uvid u rezultate pregleda obavljenih posle katastrofe.

Topljenje reaktora bilo je posledica isključenja sistema za hladjenje usled cunamija koji je, nakon zemljotresa, poplavio atomsku centralu na severoistočnoj obali Japana.

Nekoliko istražnih timova, uključujući jedan poslanički, optužilo je vladu za prikrivanje činjenica o zagadjenju, odnosno za odlaganje saopštenja o tome što je dovelo do nepotrebnog izlaganja stanovništva radijaciji.

Ovakvo ponašanje je takodje povećalo ionako duboko nepoverenje javnosti u vladu i nuklearnu energiju.

Zvaničnik UN je sproveo 11-dnevnu istragu u Fukušimi i drugim oblastima koju je završio danas, a izveštaj će podneti Vladi Japana.

Pogledajte još