Zatvor pakao!

0

Najgori zatvor na svetu ”Esperanca” nalazi se u Salvadoru. “Esperanca” (na španskom doslovno znači ”Nada”), jedna je od kaznenih institucija sa najgorim uslovima na svetu, a na upečatljivim fotografijama iz ovog pakla na Zemlji teško je videti bilo šta osim gneva, straha i krajnjeg beznađa.

Smešten na brežuljku na periferiji prestonice San Salvadora, zatvor “Esperanca”, poznatiji po nadimku “Mariona”, prvobitno je bio predviđen za smeštaj 800 ljudi, ali trenutno u njemu boravi čak 4.700 zatvorenika.

Pošto za sve njih nema dovoljno kreveta, neki od zatvorenika mesto za počinak traže u zagušljivim “pećinama” ispod nizova kreveta na sprat.

Fotke govore više od reči

Drugi naprosto leže na podu prljavih i pretrpanih ćelija, a ko ima novca za 35 dolara može da iznajmi krevet od drugog osuđenika.

Do kraja 1987. politički osuđenici u “Esperanci” bili su smešteni u posebnom zatvorskom krilu, a mučenje je, prema izveštaju „Amnesti internešenela“, bilo redovna pojava.

Ti dani pripadaju prošlosti, ali sa porastom broja zatvorenika sve češće se prijavljuju i zloupotrebe i zlostavljanje od zatvorskih čuvara.

Zatvor „Esperanca“ već godinama je na listama organizacija za zaštitu ljudskih prava kao jedan od najozloglašenijih zatvora na svetu.

Izvor: Blic.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.