Pritvor do 30 dana Saši Draginu i Zvonimiru Nikeziću

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu odredio je danas, na predlog tužilaštva, pritvor do 30 dana bivšem ministru poljoprivrede Saši Draginu, vlasniku konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimiru Nikeziću i za još četvoro njihovih saradnika, izjavio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Sudija je precizirao da je pritvor određen i bivšem predsedniku Upravnog odbora "Azotare" Pančevo Radoslavu Vujačiću, bivšem zameniku direktora "Azotare" Mihailu Grujiću, bivšem direktoru kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazareviću i vlasniku preduzeća "Terabo" Borislavu Stojkoviću.

Dvoje osumnjičenih - bivši direktor PKB-a Miljan Veljović i bivša direktorka firme "Invej" Verica Spasić, braniće se sa slobode tokom postupka jer tužilaštvo nije tražilo da im se pritvor odredi, napomenuo je Radisavljević.

Bivšem direktoru poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić" kod Sombora Arseniju Kataniću takođe nije određen pritvor.

Tužilac je naglasio da je posle saslušanja osumnjičenih koje je trajalo do kasno sinoć Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv svih devet osumnjičenih da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva, u toku 2009. i 2010. godine, oštetili budžet Srbije za oko 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra.

Njima se na teret stavljaju krivična dela zloupotreba službenog položaja za koju im preti kazna od dve do 12 godina zatvora, kao i davanje i primanje mita za koje se kazna kreće u rasponu od tri meseca do 12 godina, naglasio je Radisavljević.

Oni se se terete da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. godine koje je po uredbama Vlade Srbije bilo namjenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.

"To đubrivo su osumnjičeni prodavali licima koja na njega nisu imala pravo i omogućili su da četiri privatna privredna društva dobiju vestačko đubrivo po povlasćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme, a da za taj iznos istovremeno oštete budžet Republike Srbije", ukazao je tužilac za organizovani kriminal.

On je precizirao da je u ovom slučaju je "Azotara" Pančevo pribavila imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara jer je iskoristila pravo i iz budžeta Reopublike Srbije povukla iznos koji je bio namenjen za regresiranje proizvodnje mineralnog đubriva.

Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao poslove zamenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u vladi Srbije.

Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Nikezić, javnosti poznat kao vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon", u upravnom odboru "Agrobanke" bio je predstavnik državnog udela. Početkom septembra saslušan je kao svedok u istrazi povodom "Agrobanke".

Nikezićev "Ces Mekon" radio je i na brojnim privatizacijama firmi kao što su "Knjaz Miloš", "Frikom", "Mlekara Šabac", "Trajal", "Beograd film", "Seme", "Veterinarski zavod Zemun", koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao sumnjive. Dugogodišnji je saradnik bivšeg premijera Mirka Cvetkovića.

Izvor: Kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.