Kriza udarila na Evrosong: Poljska i Portugalija odustali! Ima li Srbija novca?

Po pisanju britanskog "The Independenta", izgleda omiljena muzička manifestacija građana pojedinih država Evrope, poput Srbije - Evrovizija ili Evrosong, postaje preskupa avantura, slažu se svi. Naime, razlog je više nego logičan: recesija.

U teškoj atmosferi opšte krize, već dve zemlje su najavile svoje povlačenje iz ovogodišnjeg takmičenja koje će se održati u švedskom gradu Malmou. Prve na listi koje će 2013. preskočiti učešće na ovom takmičenju za "naj-evro pesmu" su Poljska i Portugalija.

Portugalski javni servis kao glavni razlog odustajanja od učešće na Evrosongu navodi finansijski pritisak. Razlozi su novo povećanje poreza u ovoj državi, kao i stroge mere štednje koje je proglasila vlada Portugalije kako bi njihova zemlja ispunila evropske zahteve.

Portugalija je dobila 77 miliona evra od Evropske unije kako bi pokrila prošlogodišnji deficit, te je Evrosong poslednje o čemu razmišljaju u ovom trenutku.

Ove odluke vlade pratile su novembarske demonstracije ispred portugalskog parlamenta, koje su okončane žestokim sukobima sa policijom.

Usred oštre borbe za maksimalno smanjenje potrošnje, po pisanju "The Independenta", vladi Portugalije Evrosong je poslednje što treba. Uostalom, u istoriji ovog muzičkog takmičenja ova zemlja nikada nije stigla dalje od šestog mesta, pa ih neučešće neće previše pogoditi.

Poljska nije ni prošle godine učestvovala, što je odlučila da učini i ove godine. Razlozi su jasni: finansije.

U Srbiji je već krenula "licitacija" ko bi bio naš najbolji predstavnik na Evrosongu. Najpre se pričalo da se takmičenje svelo na "bitku" između Marije Šerifović i Nataša Bekvalac. Marija, koja je Evrosong pesmom "Molitva" dovela u Beograd, se izjasnila da nije zainteresovana. Sada se kao opcija pominje i Saša Kovačević. Jedino što se ne zna: Odakle nam novac? Duška Vučinić Lučić, šef srpskog evrovizijskog tima, za "Novosti" kaže da RTS još nije krenuo pripreme za ovu muzičku feštu.

Ove godine, Evrosong se održava od 14. do 16. maja u Malmou, u Švedskoj, u koju je ovo takmičenje dovela Lorin sada već svetskim hitom "Euphoria". Za Švedsku, očigledno, nema krize, jer se već zna i glavni partner ove manifestacije. Radi se o telekomunikacionoj kompaniji "TeliaSonera", koja je peti najveći evropski telekomunikacijski operater prisutan u nordijskim i baltičkim zemljama, kao i u Španiji.

Prve ulaznice za Evrosong 2013 u Malmou u prodaji su od 26. novembra, a najjeftinije ulaznice za probe košataju 10 evra, dok će jedna kategorija VIP ulaznica koštati 216 evra. Postojaće i posebne ulaznice za posebnu binu, koja približava publiku učesnicima, koje će koštati 345 evra.

Pogledajte još