Meštani Bajine bašte u panici da im vampir Sava Savanović ovih dana ne pokuca na vrata

"Prodaja belog luka 'cveta' u zapadnoj Srbiji, nakon što je lokalni sud izdao javno upozorenje da su vampiri na slobodi", piše u današnjem izdanju britanskog Dejli mejla.

Kako piše list, čak je i odbornik sela Zarožje u opštini Bajina Bašta Miodrag Vujetić priznao: “Ljudi su zabrinuti. Svi znaju za legendu o ovom vampiru i misle da je sada beskućnik koji traži nove žrtve. Svi smo u strahu”.

On je dodao da je lako drugima da se smeju zbog njihovih briga, ali da oni čvrsto veruju da vampiri postoje.

Potvrdio je da je lokalno veće savetovalo seljacima da stave beli luk na vrata i prozore kako bi oterali Savu.

- Takođe, podsetili smo ih da stave po jedan krst u svaku prostoriju kuće - dodao je Vujetić.

Seljani koji su profitirali od procvata turizma zbog legende o vampirima kažu da sada žele da ovo mesto ostave na miru.

Iako se veruje da je Sava prvi srpski vampir, postoje neke sumnje da je pre njega u folkloru Srbije postojao mit o Petru Blagojeviću iz Velikog Gradišta koji je umro 1724. i iste godine se povampirio, piše Dejli mejl.

Ovaj britanski medij prenosi da je zvanično saopštenje objavljeno nakon rušenja stare vodenice koja je nekada bila kuća najpoznatijeg srpskog vampira Save Savanovića.

Veruje se da je vampir Sava živeo u kolibi na reci Rogačici u Zarožju kod Bajine Bašte i da je pio krv svima koji su dolazili kod njega da melju brašno.

Vodenicu je kupila porodica Jagodić iz istog sela, ali nije smela da je koristi od straha od vampirske osvete. Međutim, shvatili su da je ona pravi “zlatni rudnik” budući da su mnogi turisti dolazili da je posete, doduše, uvek u toku dana.

Neko vreme Jagodići su dlagali renoviranje vodenice iz "straha da će to naljutiti Savu", a kada su radovi konačno počeli, cela građevina se srušila.

Pogledajte još