U Srbiji žene umiru od raka dojke, jer nemamo stručnjake za mamografe!

"Nemamo rentgenologa koji bi radili na mamografima koji su iz Japana stigli kao donacija i postoji mogućnost da iz vratimo, jer se ne koriste", rekla je Đukić Dejanović na skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu, na kojem su posle skoro petočasovne rasprave usvojene u načelu izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju.

Iz Japana je stiglo 30 analognih i dva digitalna mamografa.

U saopštenju iz tadašnjeg Ministarstva zdravlja navedeno je da će Vlada Japana odobrila donaciju u cilju unapređenja zdravstvenog sistema Srbije i implementacije Nacionalnog programa "Srbija protiv raka".

To je učinjeno kroz projekat "Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji".

Projektom je, pored aparata, obuhvaćena kompletna prateća oprema, a bila je planirana i edukacija srpskih stručnjaka u Japanu.

Dom zdravlja u Novom Sadu prvi je, od 39 centara za rano otkrivanje karcinoma dojke, dobio analogni mamograf, komoru za suvo razvijanje filmova, jedan negatoskop i CR sistem. Ukupna donacija za Dom zdravlja Novi Sad bila je vredna oko 70.000 evra.

Ukupna vrednost projekta je 632 miliona japanskih jena (oko 5,8 miliona evra).

Kako u Srbiji naše mile i voljene žene ne bi umirale od raka dojke, molimo vas da prosledite ovaj tekst sa vrlo korisnim video klipom o samopregledu. Preventiva je pola zdravlja!

(Tanjug)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.