Kobno nepoverenje u tehničara

RIM, 08. april 2009. (FoNet) - Čovek nije ni doktor nauka ni profesor, već "običan tehničar", pa mu možda zato nisu poverovali da stiže zemljotres i možda zato u Akvili nije bilo manje mrtvih. Žrtve se sada broje na više od 250, a šteta se procenjuje milijardama evra. Da li je Đampaolo Đulijani (62) iz Akvile, da je poslušan, mogao sprečiti ili bar umanjiti stradanje u Abrucu i Laciju?

Odgovor je danas, kad je sve sagledano, sigurno pozitivan, jer Đulijani jeste predvideo ovaj katastrofalan zemljotres.

Kao tehničar u podzemnoj laboratoriji na Gran Sasu iznad Akvile, gde se izučavaju čestice iz svemira, on je izumeo uređaj koji meri količinu radona, plemenitog gasa koji najavljuje potrese tla.

Đulijani već devet godina izučava pojavljivanje toga gasa iz zemlje i tvrdi da može predvideti potres od šest do 24 sata ranije upravo na osnovi količine radona koji izlazi iz utrobe Zemlje.

"Shvatio sam da koncentracija radona srazmerno povećava mogućnost zemljotresa. Pre sedam godina, kad se dogodio potres u Đulijanu, zabeležio sam stostruko povećanje radona", rekao je on.

"Tada sam imao samo jedan aparat i mogao sam predvideti potres na preko 50 kilometara od Akkvile, a danas s pet aparata mogu biti mnogo sigurniji", objasnio je Đulijani.

Pet aparata je postavio kod škole De Amići u Akvili, u obližnjem mestu Kopito, u laboratoriji Gran Saso, u Fanjanu u Lombardiji i u Pinetu na obali Jadrana.

Đulijani je, na osnovi podataka iz tih aparata, predvideo potres u Akvili znatno pre no što se dogodio. Kroz rizično područje u megafon je iz automobila upozoravao ljude da beže. Video upozorenje je stavio na YuTube...

Niko mu nije poverovao, naprotiv, optužen je da seje paniku. Lokalne vlasti su ga, štaviše, zbog "zastrašivanja građana" prijavile policiji. Morao je da povuče video s YuTubea...

I u noći između nedelje i ponedeljka, samo nekoliko sati pre stravičnog udara od 6,3 stepena po Rihteru, on je iz grada odveo samo svoju porodicu. Telefonirao je, doduše, prijateljima i znancima, a njegova kći drugaricama i drugovima.

Sad mu suze naviru na oči kad kaže da "nije mogao da spase druge". I traži, i u ime žrtava, da mu se izvini gradonačelnik Akvile.

Traži to s pravom, jer mada "visokostručni seizmolozi", ne samo u Italiji nego i drugde po svetu, tvrde da njegov metod s radonom "nije pouzdan", jasno je da bi u Akvili bilo mnogo manje mrtvih da lokalne vlasti nisu napravile dvorsku ludu od njega.

Pogledajte još