Testiranja tehnologije na gol liniji pred SP klubova

LOZANA, 27. novembra 2012. (Beta-AFP) - Svetska fudbalska federacija (FIFA) saopštila je u utorak da je potpisala ugovore sa dve firme koje je odabrala za eksperimente sa tehnologijom na gol liniji pred Svetsko prvenstvo klubova u Japanu.

Sistem Golref (GoalRef - gol sudija) koristi magnetno polje i poseban balon, a biće isproban na stadionu Jokohama u decembru. Drugi sistem, popularno Oko sokolovo, koje se koristi u tenisu i zasniva se na korišćenju kamera, koristiće se na stadionu Tojota.

Prvi Golref napravljen je na Institutu za integrisana kola Fraunhofer, a drugi je delo britanske firme Hok-aj inovejšns.

Nakon što se instaliraju, sistemi će morati da prodju seriju testova nezavisne švajcarske institucije EMPA, tako da bi FIFA bila sigurna da će tehnologija moći savršeno da radi na stadionima.

Tek posle završne inspekcije FIFA će odlučiti da li će uvoditi tehnologiju na gol liniji tokom osam utakmica Svetskog klupskog prvenstva.

Pre početka svake utakmice sudije moraju da pregledaju da li sistem na gol-liniji radi.

Ova tehnologija je zamišljena da pomaže pri sudjenju, ali je glavni sudija jedini odgovoran za sve odluke na terenu i on će imati poslednju reč, navodi se u saopštenju FIFA.

Pogledajte još