Uspeh Hemofarma na F8 Evrokupa u Torinu

Košarkaši Lietuvos Ritasa su osvajači ovogodišnjeg Evro Kupa, pošto su na F8 u Torinu savladali Kimki u finalu sa 80:74. Ova titula obezbedila je Litvancima učešće u Evroligi naredne godine.

Naš predstavnik, ekipa Hemofarma, u Torinu je stigla do polufinala, gde su zaustavljeni upravo od tima koji je osvojio pehar. Uprkos porazu ostvaren je veliki rezultat, jer je u četvrtfinalu eliminisan Dinamo iz Moskve, koji je pre utakmice važio za velikog favorita.

O utakmici sa Ritasom trener Stevan Karadžić kaže:

„Imali smo problema u prvoj četvrtini, kada nam je odbrana bila jako loša. Kasnije je išlo bolje, ali i dalje smo imali problema u šutu za tri poena. Od 18 pokušaja pogodili smo 9, što je loše za polufinale jednog takmičenja. Generalno, dobro smo se predstavili na turniru, zadovoljan sam igrom i mislim da je ovo jedno velio iskuktvo za moj mladi tim.

Šta je presudilo u duelu sa Litvancima, da se oni plasiraju u finale?

„Pre svega tri poena Lukauskisa, ali i sreća koju je imao. Rezultat je na minut do kraja bio 63:63 i ti poeni su bili jako važni. Milan Mačvan nije igrao najbolje, pa je zato ušao Božović, koji je igrao bolje. To je bila moja odluka.

Miljan Pavković se saglasio sa trenerom povodom glavnog problema koji su imali tokom meča:

„Utakmica je bila jako teška i loše smo startovali. Odbrana je bila dobra, ali napad loš. Nismo imali previše dobru koncentraciju, da bismo igrali kao u meču sa Dinamom. Ostajali smo u meču samo zahvaljujući odbrani. Odlično smo igrali protiv Chucka Eidsona. Promašaji sa tri poena su nas najviše koštali. Nebojša Joksimović nam je bio najbolji igrač tokom meča i uopšte na F8. Dolazak do polufinala je odličan uspeh za nas. Zaslužili smo to i posle svega nismo razočarani, već gledamo samo napred.

MVP čitavog turnira bio je upravo Chuck Eidson, a najbolji igrač finala Marijonas Petravicius, sa učinkom od 20 poena i 7 skokova.

Igrač koji je dobio najviše pohvala za prikazanu igru u dresu Vrščana bio je Nebojša Joksimović:

Nije važno da li sam to sada bio ja ili neko drugi, već je najbitnije da smo funkcionisali kao tim. Imali smo minus od 8-9 poena čitav meč. Sve vreme smo ih jurili, a oni su uspevali da prežive pritisak koji smo vršili na njih. U prvoj četvrtini smi bili loši i tada su iskoristili sve naše propuste. Dali su nam 10 poena za samo nekiliko minuta. Juriti nekoga celu utakmicu je zaista teško. Na kraju smo ipak obezbedili egal završnicu, ali Lukaiskis je postigao neverovatnu trojku sa 9-10 metara uz sirenu za istek napada. Tada smo pokušali da organizujemo brz napad, ali nismo uspeli, jer je vremena ostalo jako malo. Naš glavni cilj je bio da izvršimo pritisak na Chucka Eidsona i da ga odvojimo od lopte. Nekoliko puta nam je to uspevalo, ali on ima previše iskustva i zna kako kada da reaguje. Žao mi je što smo izgubili, jer posle utakmice sa Dinamom svi smo bili presrećni, zato što je skoro svaki igrač koji je izašao na teren dao po neki poen.“

Stefan Marković, kao i većina igrača, sa nestrpljenjem iščekuje narednu sezonu, u kojoj će im iskutvo puno pomoći da možda odu i korak dalje u ovom takmičenju:

„Lietuvos je imao prednost čitav meč. U prvom poluvremenu nismo uspeli da se adapriramo njihovoj dobrani, tako da su uspeli da iskoriste mnogo kontranapada. To je glavni razlog što smo izgubili meč. Mi smo se sve vreme odlično borili i mislim da smo polufinale zaslužili. Veoma sam razočaran zbog poraza, ali to je život i to je košarka. Nastavićemo da radimo i nadam se da ćemo biti u finalu sledeće godine.

Ostali učesnici F8 u Torinu bili su Valensija, Beneton, Pamesa, Bilbao, Kimki i Zadar. Beneton, Dinamo, Zadar i Valensija su eliminisani već u četvrtfinalu, a Hemofarm i Bilbao su poraženi u polufinalu.

Vrščani sada nastavljaju takmičenje u domaćem prvenstvu i Jadranskoj ligi, gde su stigli do F4. U polufinalu će igrati sa Cibonom, 16. aprila. Drugio polufinalni par čine Partizan i Crvena Zvezda.

Katarina Stojković

Pogledajte još