Rogozin: Srbijo, da li ćeš priznati "bezobrazluk iz 2008", zarad EU?

Rogozin je u razgovoru s predstavnicima državnog vrha Srbije rekao da je suvereno pravo Srbije da odlučuje o tome da li će priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

"To je vaša suverena odluka. Rusija će, kao vaš prijatelj, prihvatiti vašu odluku", rekao je on.

Rogozin je istakao da zvanična Moskva ostaje kritična prema priznanju nezavisnosti Kosova. On je dodao da se pravo na samoopredeljenje uvažava samo u jednom slučaju, a to je kada postoji pretnja genocidom ili uništenjem neke konkretne nacije i samo tada ono može da prevlada prvi princip.

"Pitam zato: ko je 2008. ugrožovao Albance, ko konkretno? U Beogradu je na vlasti bila vlada koja je postigla kompromis oko Kosova, Milošević je bio već uklonjen. Zašto je onda doneta odluka o priznanju Kosova",
upitao je Rogozin.

On je naglasio da sa ruske tačke gledišta to predstavljalo "akt nasilja". Rogozin je kazao da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju po pitanju rešenja kosovskog pitanja samo zato što je njen prijatelj, a ne zato što je advokat Srbije, i zato što zastupa međunarodno pravo.

Premijer Dačić je, nakon razgovora sa prvim potpredsednikom Ruske Vlade rekao da politika Srbije prema pitanju Kosova i Metohije nije promenjena. Sagovornici su se saglasili da rešavanje problema u južnoj pokrajini mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom.

(Tanjug)

Pogledajte još