Počeo Festival autorskog filma u Beogradu

BEOGRAD, 28. novembra 2012. (Beta) - Osamnaesti Festival autorskog filma (FAF) počeo je u sredu uveče u Beogradu projekcijom ostvarenja "Pijeta" južnokorejskog reditelja Kim Ki-Duka, dobitnika "Zlatnog lava" ove godine na Venecijanskom filmskom festivalu.

Članica žirija festivala, rediteljka Maja Miloš, koja je otvorila festival, rekla je da Beogradjane očekuje uzbudljiva filmska nedelja u kojoj će biti slavljeni autorski filmovi.

Član Umetničkog saveta festivala, scenarista Srdjan Koljević, kazao je na otvaranju da festival svake godine privlači mladju publiku, što je trenutno jedini garant da će ta manifestacija opstati.

Na festivalu će do 5. decembra biti prikazano ukupno 48 ostvarenja, od kojih u glavnom programu 19, a će biti prikazano u takmičarskoj selekciji za glavnu nagradu Gran pri "Aleksandar Saša Petrović".

Program 18. izdanja kultnog festivala umetničkog filma sačinjen je kao i ranijih godina od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koje publika FAF-a voli, ali i radova koja prikazuju nove tokove u autorskom filmu.

Beogradska publika će u glavnom programu moći pored ostalog da vidi i italijanski film "Cezar mora umreti" braće Vitoria i Paola Tavijanija, koji je dobitnik "Zlatnog medveda" i nagrade ekumenskog žirija u Berlinu, kao i filmove "Misterija" i "Lorens u svakom slučaju".

Festival autorskog filma je osnovan 1994. godine i promoviše filmove koji nose jak pečat umetničke vizije autora, ali se zbog dominacije komercijalnih holivudskih hitova retko nalaze na bioskopskom repertoaru.

Pogledajte još