Desetine hiljada na konjima i pešice u Tiranu na proslavu

TIRANA, 28. novembra 2012. (Beta) - Više desetina hiljada Albanaca prisustvovalo je u sredu centralnoj proslavi 100. godišnjice nezavisnosti albanske države u Tirani, glavnom gradu Albanije.

Veliki broj Albanaca iz okolnih država i regiona došao je na proslavu na Trg Skenderbeg, od kojih neki na konjima ili pešice, prenosi agencija AP.

Na gradskom trgu prvo je prodefilovala vojna parada, a zatim je poslužena ogromna, 18 tona teška torta.

Premijer Salji Beriša prvobitno je planira da na trgu bude zaklano 2.000 ovaca i zatim ispečeno i podeljeno gradjanima, ali se od toga odustalo zbog protesta grupa za zaštitu životinja.

Zbog jučerašnje izjave premijera Beriše da se "albanska zemlja" prostire od Preveza u Grčkoj do Preševa u Srbiji i od Skoplja u Makedoniji do Podgorice u Crnoj Gori, premijer Grčke Dimitris Avramopulos odmah je otkazao ranije najavljeno prisustvo proslavi.

Prisustvo proslavi otkazao je i makedonski predsednik Djordje Ivanov, zato što je tokom prošlonedeljne posete automobil premijera Nikole Gruevskog napadnut i gadjan jajima.

Proslavi su ipak prisustvovali predsednici i premijeri Crne Gore, Kosova, Madjarske, Hrvatske i Slovenije, kao i visoki zvaničnici Italije.

Pogledajte još