Pisma i zapisi Tarkovskog vraćaju se u Rusiju

MOSKVA, 28. novembra 2012. (Beta-AFP) - Pisma, zapisi, fotografije i druga dokumenta ruskog reditelja Andreja Tarkovskog prodata su u Londonu na aukciji za 1,9 miliona evra regionu Ivanovo u Rusiji, gde će biti poklonjena muzeju koje nosi ime autora čuvenog filma "Andrej "Rubljov".

Kako je prenela ruska agencija Interfaks, pisma, fotografije, beleške i audio zapisi koji su nastali u periodu izmedju 1967. i 1986. godine je na prodaju stavila britanska aukcijska kuća Sotbi.

Dokumenta su prodata u roku od 18 minuta i sada će se vratiti u otadžbinu čuvenog reditelja koji je preminuo u Francuskoj 1986. godine, rekla je agenciji Frans pres portparolka Sotbija.

Ministar kulture Rusije Vladimir Medinski je u izjavi za agenciju Interfaks izrazio želju da se "jedinstvena kolekcija dokumenata ogromne vrednosti" vrati u Rusiju.

"Zato sam imao sastanke s nekoliko privatnih investitora koji mogu tako nešto da kupe", rekao je Medinski.

Medju prodatim dokumentima su beleške koje je Tarkovski pravio dok je snimao filmove "Solaris", "Ogledalo" i "Stalker", 32 audio kasete i 13 minidiskova, na kojima su intervjui s Tarkovskim koji nikada nisu objavljeni.

Andrej Tarkovski rodjen je 1932. godine u Rusiji. U Italiju je emigrirao 1982. godine, a četiri godine kasnije preminuo je od raka pluća u blizini Pariza.

Smatra se jednim od najznačajnijih reditelja u istoriji kinematografije, a režirao je desetak filmova, medju kojima su "Andrej Rubljov", "Ivanovo detinjstvo", "Stalker", "Solaris", "Nostalgija" i "Žrtvovanje".

Pogledajte još