FIFPro: Klubovi ucenjuju igrače, vreme da se nešto učini

"Ovo nije novi fenomen, klubovi primoravaju igrače da potpisuju nove ugovore, kada im tekući ističe. Ako igrači odbiju, klub ih stavi na klupu ili tribine. Tako profesionalni fudbaler više ne dobije priliku da igra, osim ako ne potpiše novi ugovor", navodi se u saopštenju te organizacije.

FIFPro je kao najupečatljiviji primer naveo situacije fudbalera Intera Veslija Snajdera i Atletik Bilbaoa Fernanda Ljorentea.

"Snajderov ugovor traje do sredine 2015, a Inter je želeo da ga on produži za godinu dana bez povećanja novčanih primanja. Drugim rečima, da on radi godinu dana više, a da za to ne prima nikakvu platu. Snajder je to odbio, i od tada ga trener drži van utakmica. Ljorenteu ugovor ističe sredinom 2013. i letos je odbio da potpiše novi. Od tada je na klupi", piše u saopštenju.

Generalni sekretar FIFPro-a Teo van Segelen rekao je da Snajder i Ljorente nisu jedini primeri.

"Ovakva praksa je nekada bila izuzetak. Na nesreću, sada vidimo da klubovi svih evropskih zemalja koriste ove metode. što se nas tiče, došlo je vreme da se oglasi zvono i da se učini nešto", rekao je Van Segelen za holandski list Folkskrant.

Van Segelen je kazao da klubovi moraju da poštuju ugovore na isti način na koji to traže od svojih fudbalera.

On je istakao da će FIFPro o svemu obavestiti Svetsku fudbalsku federaciju (FIFA), evropsku (UEFA), kao i Evropski parlamet.

Van Segelen je član strateške komisije i FIFA i UEFA.

Beta

Pogledajte još