Sudjenja argentinskim pilotima za politička ubistva

BUENOS AIRES, 29. novembra 2012. (Beta-AP) - U Buenos Ajresu je počelo sudjenje grupi bivših pilota koji su za diktatorski režim avionima vozili drogirane političke zatvorenike koje su žive bacali u more.

Proces obuhvata 68 vojnih i civilnih lica osumnjičenih za saučesništvo u stotinama otmica, mučenja i ubistava u najvećem zatvoru argentinske Ratne mornarice u periodu od 1976. do 1983, u vreme vladavine vojne hunte. Zatvor je bio skriven u Školi za brodogradnju u glavnom gradu.

Proces koji je počeo u sredu je treći koji se odnosi na školu i najveći do sada. Kroz tajni zatvor je prošlo više od 5.000 političkih zatvorenika, od kojih je većina ubijena ili nestala. U slučaju na koji se odnosi sadašnji proces ima 789 žrtava.

Medju osumnjičenima su zvaničnici diktatorskog režima koji već izdržavaju kaznu doživotnog zatvora. Medju njima je i kapetan Alfred Astis, poznat kao "Andjeo smrti" koji je, kao agent u civilu, isporučivao disidente vojnoj hunti.

Medju pilotima su Hulio Poč koga je Španija izručila posle duge karijere u komercijalnom vazduhoplovstvu u Evropi; penzionisani službenici obalske straže Enrike Hoze De Saint i Heorhes Mario Daniel Aru koji su posle diktature leteli za argentinsku nacionalnu aviokompaniju Aerolineas Argentinas i mornarički avijatičar u penziji Emir Sisul Hes.

Hesovi bivši zaposleni svedočili su da se hvalio kako su zatvorenici iz aviona "ispadali kao mravi". Počove bivše kolege rekle su da se on hvalio tim misijama, a zatvorenike nazivao "levičarskim teroristima" koji su zaslužili smrt. Obojica su zvanično porekla učešće u tim letovima.

Pogledajte još