Konferencija o sukcesiji SFRJ

Otvarajući skup, profesor na Centralnom evropskom univerzitetu u Budimpešti Tibor Varadi kazao je da je sukcesija izazov za sve zemlje naslednice SRFJ, ali i za međunarodno pravo koje je, kako je kazao, tokom poslednje decenije često nalazilo pred iskušenjima.

Varadi je podsetio da su sporovi oko nadležnosti pred Medjunarodnim sudom pravde rešavani odlukama sa tesnim većinama, kao i da su mnoge odluke tog suda osporavane.

Varadi je istakao da je važno da se novim generacijama ne ostave razmirice oko sukcesije i ukazao na simboliku datuma otvaranja konferencije - 29. novembra 1944. nastala je SRFJ.

Ministar savetnik Generalnog sekretarijata Ministarstva spoljnih poslova Srbije Svetlana Borovnica-Arsenić izrazila je očekivanje da će se nerešena pitanja koja se tiču sukcesije brže rešavati i da će se ići ka njihovom definitivnom razrešenju.

Učesnici skupa raspravljaće, pored ostalog, o pravnim i ekonomskim aspektima regulisanja otvorenih pitanja sukcesije SFRJ, otvorenim pitanjima primene sporazuma o sukcesiji, kao i o tom sporazumu kao osnovu za jačanje dobrosusedskih odnosa i saradnje.

BEOGRAD, 29. novembra 2012. (Beta) -

Pogledajte još