Bivša astronautkinja otvorila Festival nauke

BEOGRAD, 29. novembra 2012. (Beta) - Šesti medjunarodni festival nauke koji traje do nedelje, 2. decembra, otvorila je u četvrtak u Beogradu bivši astronaut NASA Marša Ajvins.

Naglasivši da je ljubav prema nauci uslov naučnog napretka, Ajvinsova je izrazila nadu da će baš neki od posetilaca festivala "načiniti otkriće koje će promeniti svet".

Na festivalu, pod sloganom "Nema teorije", učestvuje više od 450 mladih naučnika iz 36 domaćih naučno-obrazovnih institucija i 40 iz Hrvatske, Francuske, SAD, Španije, Madjarske, Velike Britanije.

Bivša robna kuća "Kluz" je centralna lokacija festivala, sa 36 postavki, dok će se u Studentskom kulturnom centru održati šou programi, radionice, debate i intervjui. Festival se održava i u galeriji Narodne banke Srbije, a na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Bojan Stupica" biće priredjen laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske.

Specijalna gošća Festivala Marša Ajvins pričaće o svojim iskustvima u pet svemirskih misija i ukupno 55 dana provedenih u svemiru, a Odeljenje za forenzičke nauke (CSI) Univerziteta Notingem Trent u Velikoj Britaniji održaće interaktivnu radionicu.

Ulaznice koštaju 400 dinara i prodaju se u Beogradu i drugim gradovima, na prodajnim mestima Eventima.

Pogledajte još