Srbija ima izuzetno loše pravosuđe!

Drugog dana međunarodnog skupa o kvalitetu pravosuđa u Palati Srbije u Beogradu, Selaković je rekao i da je prethodna reforma bila loša pošto je desetkovala sudije i tužioce koji su podeljeni na izabrane i neizbrane, na podobne i nepodobne.

"Jedna politička partija htela je da napravi sopstveno pravosudje i mi smo sada preduzeli sve mere kako bi ugasili požar i spasili državu od katastrofe"
, izjavio je ministar.

Kao goruće pitanje srpskog pravosuđa on je istakao uspostavljanje kvalitetne mreže sudova i tužilastva, uz ocenu da je Ministarstvo na dobrom putu da upostavi najbolje rešenje koje bi omogućilo jednaku opterećenost sudija.

Francuski ambasador Fransoa Gzavije Denio rekao je da pravosudje mora da bude javni servis koji će zaslužiti poverenje gradjana. "Srbija mora da vrati poverenje gradjana u pravosudje, a za to je nophodna sveobuhvatna reforma, kvalitet mora da bude jedini kriterijum za izbor i reizbor sudija i tužilaca", rekao je Denio.

Prema njegovim rečima, sudije bi trebalo da se biraju na otvorenom konkursu kako bi se upostavio pravičan i pošten pravosudni sištem koji ne udovoljava moćnicima.

BEOGRAD, 29. novembra 2012. (Beta) -

Pogledajte još