Derbi: Partizan na korak od titule

Fudbaleri Partizana bili su uspešniji u 136. susretu sa večitim rivalom i na svom stadionu slavili su sa 2:0, golovima Dijare i Vujovića. Do kraja šampionata ostalo je još devet kola, a crno-beli sada imaju +13 od drugoplasirane Vojvodine i +14 od Crvene Zvezde.

Trener Zvezde je čestitao protivniku, uz naglašavanje da još nije kraj i da predaje nema do poslednje utakmice:

Prvo poluvreme je bilo potpuno ravnopravo, a što se samog gola tiče dogodio se posle jedne naše velike greške. Vođstvo je došlo rano, pa je tih narednih 20 minuta posle gola bilo dosta teško. Kasnije su se pojavile i neke šanse, nakon kojih smo mogli i da izjednačimo. Na žalost, nismo uspeli, ali na poluvremenu smo se dogovorili da igramo još ofanzivnije. Partizan je tokom drugog pluvremena bio jači u duelima i tu leži ključ pobede. I mi smo se malo rano predali, sredinom drugog poluvremena i više nije bilo povratka.

U nastavku, Janevski je dodao da je protivnik imao veću želju za pobedom, koja ih je držala u meču svih 90. minuta.

Do polovine drugog poluvremena smo održavali ritam. Nakon toga sam i sam izgubio nadu da nešto možemo da promenimo. Polagao sam nade da će proraditi nečiji individualni kvalitet, ali do toga nije došlo.

O šansama za promenu na tabeli Janevski kaže:

Šanse su nam sada svedene na minimum. Snagu ćemo sada usmeriti ka Kupu. Imamo moralnu obavezu prema navijačima i klubu da pokušamo da osvojimo bar jedan trofej u sezoni.

Slaviša Jokanović se složio da je njegov tim dominirao samo u drugom poluvremenu:

Tokom prvih 45. minuta igra je bila ravnopravna, dok smo u drugom mogli da damo još neki gol. Na početku smo preterivali sa dugim loptama, iako se nismo tako dogovorili pre meča. Gol je stigao na vreme, jer nam je posle bilo lakše i opuštenije da igramo. Ne znam da li je pobeda stigla lako ili ne, ali mi smo odradili sve zadatke koje smo postavili i to je rezultiralo nova tri boda. Imala je i Zvezda svoje šanse, ali mogli smo i mi da damo još neki gol. Najvažnije je da se bodovna razlika povećava, jer je ostalo još malo utakmica do kraja.

Oba trenera su na kraju istakla kako im ovaj meč predstavlja dodatni motiv pred Kup, jer oba tima taj trofej žele na svom stadionu.

Igrač koji je dobio puno pohvala tokom meča bio je Ljubomir Fejsa. Trener Jokanović je istako kako je ovaj fudbaler odradio ogroman posao na sredini terena, ali da je to od njega i očekivao. Slične pohvale stigle su i za asistenta kod drugog gola, Nemanju Tomića:

Mislim da smo prikazanom igrom ponizili Zvezdu. I rezultatski i na terenu smo pokazali da smo bolji. Ne smemo se sada osloniti samo na to, jer ima još utakmica, a mi već u sledećoj želimo da pobedimo i Vojvodinu“, rekao je Tomić.

Goran Gavrančić smatra da bodovna razlika od +14 nije slučajna:

Gol koji smo dali u 12. minutu nas je ohrabrio i utakmicu smo nastavili sa više samopouzdanja. Tokom drugog poluvremena smo još i potvrdili da smo kvalitetniji.“

Igrač od koga se dosta očekivalo u gostujućem timu bio je Ognjen Koroman. Nakon meča je izrazio nezadovoljstvo pre svega svojom igrom, ali i rezultatom:

Imali smo i mi neke šanse, ali ih nismo iskoristili. Bili su bolji i zasluženo su pobedili. Svi smo loše odigrali, a smatram da sam ja najviše podbacio. Pošto sam najiskusniji igrač, mislim da je na meni najveća odgovornost. Žao mi je navijača, jer su hteli najbolje, a ovo je izgleda naš maksimum sada.

Isprovocirani lošim rezultaom, navijači Crvene Zvezde su nakon derbija zapalili plastične stolice na severnoj tribini stadiona u Humskoj, a požar je malim delom zahvatio i prostorije košarkaškog kluba Partizan. Povređenih nije bilo, a glavni akteri ovog događaja su uhapšeni.

Katarina Stojković
09.04.2009.

Pogledajte još