Divni i istiniti saveti Pelagića za ljude koji radeće sedeći

Saveti za umne radnike i đake

“Da bi se ovi radnici i pri najtežem poslovanju u dobrom zdravlju održali, potrebno im je ova pravila vršiti:
- Svakog sahata od sedenja ustajati, malo se prošetati i koji komad sobne gimnastike obaviti.
- Da radeći sede na stolicama mrežasto isprepeletenim.
- Najmanje jednom u nedelji da se prođu po uzvišenoj okolici i u daljinu što duže posmatraju.

- Da svake godine koju nedelju u odmoru provedu putujući. Čineći tako čovek se čisto podmladi i preporodi, snaga iscrpljena u znatnoj meri se nadoknadi. Skučeni sobni pojmovi razgranjuju se, kad se u putovanju posmatraju razne slike u društvu i prirodi.

- Da se posao ostavi čim se opazi teret bilo u glavi ili u ostalom telu.

- U polnim odnošajima mora i đak i književnik sasma umeren biti, mora se kloniti lumpovanja i kavanskog života. To nam je mnoge književnike i đake satrlo i sahranilo.

(old_image)

- Nužno je da svako jutro sve telo, naročito vrat i prsi mokrom krpom dobro istrljaju.

Pelagić ističe da se misliocima mišljenje razvija kad češće jedu mlade mahune, boraniju, grašak, jaja, maslinke, sos od slačice i kad piju koju čašu čaja s limunom.
- Da se posao ostavi čim se opazi teret, bilo u glavi, bilo u ostalom telu
-u polnim odonošajima , u polnoj ljubavi mora svaki umni radenik, sasvim umeren biti, mora se kloniti lumpovanj ai kafanskog života. To nam je mnoge književnike i đake satrlo i u grob sahranilo.
- Za umne radnike nužno je umivati lice, uši i čelo uvek pri polasku na rad

Za sve radnike koji moraju sedeći raditi , dobro bi bilo da traže promenu poslova jer jedan te isti posao grozno satire.

Radi zdravlja očiju treba svaki dan gledati u daljinu, u zelene šume, livade, bašte i plavo nebo. Isprati oči čistom vodom dnevno nekoliko puta. Zubi se posle jela tankim percetom pažljivo isčiste. Vruća odveć jela škode zubima i opštem zdravlju. Posle vrućeg jela ne treba hladno piti. Neophodno je bar dva puta nedeljno ispirati zube sitnim praškom od lipova ugljena, praškom od prženih hlebnih korica pomešanih s nešto žalfije sitno istučene.

Pogledajte još