Obeležena 71. godišnjica bitke na Kadinjači

Vence sa cvećem na spomen obeležje Kadinjača su položile delegacije Vlade Srbije, SUBNOR-a, Vojske Srbije, Grada Užica, boračkih organizacija i porodice poginulih boraca.

Svečanosti polaganja venaca prethodio je parastos herojima Kadinjače koji je služilo svestenstvo užičke crkve, intoniranje državne himne i počasna paljba.

Izaslanik Vlade Srbije, ministar prosvete Žarko Obradović, rekao je na Kadinjači da je sećanje na ovu bitku ispunjeno ponosom, poštovanjem i nezaboravom na sve borce narodnooslobodilačke borbe i antifašističkog otpora, a posebno na hrabre borce Radničkog partizanskog bataljona koji nisu napustili svoje položaje, već su se junački suprotstavili nadmoćijem neprijatelju.

Obradović je rekao da se "srpski narod nikada nije dvoumio izmedju sile i vrednosti koje je branio, i zato on spada u red velikih istorijskih naroda, jer veličinu jednog naroda ne odredjuje njegov broj ni teritorija na kojoj živi, već dela i žrtve koje je podneo za dobrobit i slobodu svog i drugih naroda".

KADINJAČA, 29. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još