Državna podrška civilnom sektoru

BEOGRAD, 29. novembar 2012. (Beta) - Državne institucije su Kancelariju Vlade Srbije za saradnju sa civilnim društvom izvestile da su udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva u 2011. dodelile tri milijarde dinara.

Na konferenciji za novinare, predstavnica kancelarije Milena Banović rekla je da su ti podaci dobijeni na osnovu upitnika koji je poslat na adrese 104 državne institucije, ali je napomenula da je u Nacrtu završnog računa budžeta za 2011. navedeno da je za te namene iz takozvane "linije 481" potrošeno 4,95 milijardi dinara.

Ona je rekla da je u anketi za Prvi godišnji izveštaj o utrošku sredstava iz budžeta za podršku organizacijama civilnog društva od od 104 državne institucije učešće uzelo 90 odsto njih.

Banovićeva je precizirala da je 68 institucija izvestilo da nije dodeljivalo finansijsku ili nefinansijsku podršku, a da su samo 22 institucije odgovorile pozitivno.

Kako je istakla, samo 18 institucija u potpunosti potpunilo upitnik i izveštaj se zasniva na analizi njihovih podataka. Napomenuto je da su izveštajem obuhvaćene samo institucije na republičkom nivou, a da bi naredni trebalo da obuhvatiti i lokalnu samoupravu.

Ona je navela da je najveća izdavanja imalo Ministarstvo omladine i sporta sa 69,4 odsto dodeljenih sredstava u 2011, odnosno 2,12 milijardi dinara.

Pogledajte još