U policiji lete glave zbog ponižavanja romskih dečaka

BRATISLAVA, 9. aprila 2009. (Beta) - U policiji u Košicama "lete glave" zbog maltretiranja romskih dečaka pri saslušanju zbog krađe - devet policajaca je suspendovano, sedmorica će dobiti otkaz, a četiri šefa ostala su bez funkcije.

Slovački čuvari priveli su u stanicu šest Roma, starih od 10 do 16 godina, zbog sumnje da su oteli jednoj starici tašnu. Umesto da ih saslušaju, policajci su maltretirali dečake imitirajući brutalni pristup američkih čuvara u zloglasnom iračkom zatvoru Abu Graib. Dečake su naterali da se svuku, da jedan drugog ljube, zatim da se šamaraju, puštali su na njih policijske pse, a sve snimali mobilnim telefonom i kamerom i kasnije video snimke slali poznanicima da se zabavljaju.

Rođak jednog od njih, zgađen što tako nešto može da se desi, poslao je slovačkom dnevniku SME snimak koji je list objavio na svom sajtu. Četiri policajca odgovaraće i za zloupotrebu službenog položaja, za šta im preti od četiri do osam godina zatvora u zavisnosti od toga da li će istraga čin okvalifikovati kao rasistički, pošto su maltretirani dečaci bili Romi.

Pogledajte još