Skolari: Ne plašimo se tradicije

MINHEN, 4. jula 2006. (Beta-Rojters) - Selektor fudbalske reprezentacije Portugala, Luiš Felipe Skolari, izjavio je danas da se ne plaši lošeg skora njegove ekipe u duelima s Francuskom s kojom će se sutra sastati u polufinalu Svetskog prvenstva.
Portugal je izgubio u prethodnih sedam susreta s Francuzima, uključujući tu i poraze u polufinalima evropskih prvenstava 1984. i 2000. godine.
"Sa istorijskog stanovištva Francuzi su u prednosti. Međutim, možemo da poradimo na tome, na psihologiji igrača, pošto ništa nije večno i uvek postoji šansa da se istorija promeni", rekao je Skolari.
Selektor Portugala je svoju izjavu obrazložio i činjenicom da tradicija nije bila na strani njegove ekipe ni u prijateljskoj utakmici sa Brazilom u martu 2003. godine. Portugal je tada pobedio sa 2:1, iako mu to nije uspelo u prethodnih 37 godina.
"Brazil pre pobede u Portu nismo dobili skoro 40 godina. Španiju nismo dobili godinama pa smo i to učinili. Moramo da naše igrače ubedimo da je vreme da okrenemo stranicu", rekao je iskusni trener.
Portugal do Evropskog prvenstva 2004. godine nikada nije savladao Španiju u takmičarskoj utakmici. Računajući i prijateljske utakmice Portugal nije dobio Španiju 23 godine.
Skolari je ocenio i da njegov tim u polufinalu Mundijala nije mogao da dobije težeg protivnika od Francuske.
"Da smo mogli da biramo, oni bi bili poslednji s kojima bismo želeli da se sastanemo. Francuzi su vrlo organizovani, dobri u skoku, uigrani su, a igrači su im fantastično tehnički potkovani. Možda ni finale neće biti tako teško. Francuzi su najspremnija ekipe od četiri preostale na turniru", rekao je Skolari.
Skolari je odbacio napise u francuskim medijima da Portugal igra grubo i nesportski.
"U prethodne dve godine dobili smo dva crvena kartona, oba na utakmici sa Holandijom (u osmini finala Mundijala). Zato pitam, koliko su Francuzi dobili crvenih kartona? Da nisu možda manje od nas?", zapitao se Skolari i nastavio:
"Svuda ima igrača koji povremeno rade neispravne stvari. Ta priča je besmislena. Mi moramo da ostanemo fokusirani na utakmicu sa Francuskom, sa igračima koji nas čine srećnim dok ih gledamo".

Pogledajte još