Srbija neće potpuno prekinuti saradnju sa Hagom

"Znači da im treba maksimalno pomoći", rekao je ministar i dodao da će ih najverovatnije uskoro i posetiti.

On je gostujući jutros na Radio-televiziji Srbije istakao da oslobađajuća presuda Haradinaju neće doprineti "jednoj dobroj klimi među Albancima i Srbima".

"Ne možete da mi kažete da je Haradinaj zajedno sa svojim saradnicima apsolutno nevin, a da su Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević, Nikola Šajinović i Dragoljub Ojdanić krivci, koji su osuđeni na 22, odnosno 15 godina teške robije", ukazao je ministar i dodao da su to merila Tribunala sa kojima Srbija treba da se suoči.

Prema njegovim rečima, ta presuda je još jednom pokazala da je "sila mnogo važnija od prava".

On je dodao da se sad sve više čuje "glasova" koji govore da je to tribunal koji je osnovan na nelegalan način dodajući da drugačiju odluku Srbija nije ni mogla da očekuje.

Ministar je ranije kazao da je trenutak da celokupno srpsko društvo prvi put ujedinjeno podigne glas protiv odluka Haškog tribunala.
"Očekujem da Vlada Srbije zauzme čvrst i jasan stav i da ozbiljno razmotri da li je moguća dalja saradnja sa sudom koji oslobađa zločince", rekao je Selaković za "Novosti" , neposredno pošto je u Hagu objavljena oslobađajuća presuda za Ramuša Haradinaja i njegove pomoćnike u zločinu Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja.

Selaković je naglasio da će Srbija upotrebiti ako postoji ijedan pravni instrument koji može da se iskoristi da bi se zaštili interesi države, ali da je, posle ovakvih presuda, teško od Tribunala očekivati bilo kakvu pravdu i pravo.
"Sada presude Haškog tribunala deluju osvešćujuće na onaj deo srpskog naroda koji je verovao da se tamo sudi po pravu i zakonu", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, Haški tribunal je sve ove godine imao jedan aršin prema srpskim žrtvama, a drugi prema žrtvama druge nacionalnosti.
"Zločinci koji nisu Srbi, oslobođeni su. U čemu više uopšte da sarađujemo? Izručili smo državno, vojno i policijsko rukovodstvo. Sve što je Hag tražio mi smo bezuslovno ispunjavali. Pokazali smo da imamo kapacitete da procesuiramo one koji su bili u Srbiji, a optuženi su za ratne zločine. Dali smo primer čitavom regionu. I ovako nam je vraćeno", rekao je on.

(Tanjug)

Pogledajte još