Recept za dug život - druženje, druženje i samo druženje

Ako se svako malo nalazite s prijateljima na kafi ili piću, a najbližu rodbinu ne viđate samo o svadbama, praznicima i sahranama, onda nemate čega da se plašite. Nakon što su analizirali podatke iz gotovo 150 prethodnih studija sa više od 300.000 ispitanika, američki istraživači su ustanovili kako društvene osobe žive duže.

(old_image)

Usamljenici imaju stopu smrtnosti poput alkoholičara, a čak su i premašili gojazne i neaktivne osobe. S druge strane, učinak stalnih kontakata sa društvenim osobama može se uporediti sa prestankom pušenja.

(old_image)

"Prijatelji i osobe koje vam pružaju podršku mogu umnogome da vam olakšaju život na osnovnom, svakodnevnom nivou. Mogu da vam pozajme novac, ponude prevoz ili pričuvaju dete. Istio tako, mogu vas ohrabriti da pravite bolje izbore kad je vaše zdravlje u pitanju, da odete lekaru, da više vežbate… Mogu vam i neposredno pomoći tako što vam pružaju osećaj da imate razlog da živite. Oni ljudi koji imaju sigurnu vezu i osećaju se voljeno žive sigurnije i mirnije", tvrdi Bert Učino, vođa istraživačkog tima.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još