Upozorenje: Vozači, koristite zimsku opremu!

0

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je u petak vozače, povodom najave zimskih padavina i niskih temperatura sledeće nedelje, da od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom, pre svega zimskim gumama na sva četiri točka, ako se na putu nalazi sneg ili led.

“Zimske pneumatike je važno koristiti ne samo zbog ispunjavanja zakonske obaveze već pre svega zbog neuporedivo veće bezbednosti kretanja koju pružaju u odnosu na letnje”, navodi se u saopštenju.

Agencija je upozorila vozače da u slučaju snežnih padavina očiste svoje vozilo od snega i leda, jer i najmanji sloj leda i snega na staklima dovodi do smanjene vidljivosti puta i saobraćajnog toka.

“Ako je temperatura vazduha oko nule, postoji opasnost da je kolovoz zaledjen na pojedinim mestima ili deonicama, kao što su mostovi, tuneli, useci, zaseci, deonice pored reka, osojne strane i slično, pa je neophodno oprezno kretanje svih učesnika u saobraćaju”,
navodi se u saopštenju.

Agencija podseća da vozači provere stanje kočnica, akumulator, rashladni sistem i sistem za grejanje, brisače, grejače stakla i ostale sklopove vozila koji u zimskim uslovima mogu stvoriti probleme.

BEOGRAD, 30. novembra 2012. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.