Vrh zdravstva ne radi po zakonu

BEOGRAD, 30. novembra 2012. (Beta) - Ministarka zdravlja Srbije Slavica Djukić Dejanović izjavila je u petak da najbitnije zdravstvene institucije u Srbiji ne rade u skladu sa zakonom, zato što su pomešale nadležnosti i ne sprovode obaveze koje im je država poverila.

"Konstatovala sam neadekvatnosti i nepravilnosti u samom vrhu zdravstvene piramide - Ministarstvo zdravlja, Republički zavod za zdravstveno osiguranje, Zavod za javno zdravlje Srbije poprilično su izmešali svoje ingerencije i ne rade u skladu sa zakonom, odnosno poverenim obavezama države tim institucijama", rekla je Djukić Dejanovićeva u Palati Srbija.

Ona je posebno kritikovala Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", za koji je kazala da već duže vreme ne radi dobro svoj posao, jer se ne bavi problematikom zdravstva.

"'Batut' zbog toga što je već godinama na tržištu... već dosta dugo ne radi kvalitetno svoj posao. Ne bave se uvidom u sve one parametre koji znače snimanje zdravstvenog stanja i uvodjenja odredjenih programa", navela je ministarka na javnoj raspravi o nacrtima dva zdravstvena zakona.

Ona je istakla da Institut "treba da bude budžetska institucija i da se vrati obavezama koje joj je država poverila u skladu sa zakonom".

Pogledajte još