Poslodavci uputili predlog izmena Zakona o radu

BEOGRAD, 30. novembra 2012. (Beta) - Udruženje poslodavaca Srbije (UPS) saopstilo je u petak da je Ministarstvu rada i zapošljavanja podnela incijativu za izmene Zakona o radu, koja obuhvata 44 člana.

Unija je te izmene predložila u želji da doprinese rešenju krize nezaposlenosti i unapredjenju strategije zapošljavanja, odnosno rešenju manjkavosti, iznalaženju fleksibilnijih rešenja i uklanjanju očiglednih propusta u pozitivnom radnom zakonodavstvu, navodi se u saopštenju UPS-a (www.poslodavci.rs).

Kako se ističe, medju slabostima radnog prava u Srbiji koje je neophodno što pre otkloniti je visok stepen nefleksibilnosti većine odredbi i formalizovanost, što, ističe se, koči privredu u prilagodjavanju dinamičkoj promeni ambijenta i manjem zapošljavanju zbog uzdržavanja poslodavaca.

Precizira se da u sadašnjem zakonu ne postoji mogućnost fleksibilnih oblika rada, mogućnost zasnivanja radnih odnosa, mogućnost zasnivanja radnog odnosa na odredjeno vreme nezavisno od razloga, mogućnost trajanja ovog rada duže od 12 meseci.

Pogledajte još