Rast industrijske proizvodnje u oktobru

BEOGRAD, 30. novembra 2012. (Beta) - Industrijska proizvodnja u Srbiji u oktobru bila je za 1,2 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, dok je u odnosu na prosek 2011. godine bila veća za 10,2 odsto, objavio je u petak Republički zavod za statistiku (RZS).

U periodu januar-oktobar zabeležen je pad industrijske proizvodnje od 3,2 odsto u poredjenju s istih 10 meseci prošle godine.

Na godišnjem nivou je u oktobru, posmatrano po sektorima, zabeležen pad u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom za 5,2 odsto i u rudarstvu za 6,9 odsto.

Istovremeno, registrovan je rast u preradjivačkoj industriji od 4,1 odsto.

Rast je ostvaren u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju (32,1 odsto), kapitalnih proizvoda (3,4 odsto) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (11,4 procenta).

Kako je naveo RZS, obim industrijske proizvodnje u oktobru 2012. u poredjenju sa oktobrom 2011. bio je u porastu kod 18 oblasti, koje u strukturi industrijske proizvodnje učestvuju s 55 odsto, dok je obim industrijske proizvodnje bio u padu kod 11 oblasti, koje u strukturi učestvuju s 45 odsto.

Oktobarskom rastu najviše je doprinela proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, proizvodnja metalnih proizvoda osim mašina, kao i proizvodnja motornih vozila i prikolica, proizvoda od gume i plastike i prehrambenih proizvoda.

Pogledajte još