Sloveniji preti grčki haos?

Janša, naime, smatra da je do protesta, prvo u Mariborou, a potom u LJubljani i drugim gradovima, došlo zbog drugog kruga predsedničkih izbora, koji će biti održani u nedelju, 2. decembra.

Više od 8.000 građana najavilo je dolazak na protest koji će popodne biti održan na Kongresnom trgu u Ljubljani.

Slovenija je u trećem ovogodišnjem kvartalu ponovo skliznula u recesiju, jer je njen bruto domaći proizvod (BDP) potonuo za 0,6 odsto u odnosu na BDP iz drugog kvartala, pokazuju objavljeni zvanični podaci slovenačkog zavoda za statistiku.

Prema revidiranim podacima, BDP Slovenije je, u periodu april-jun, oslabio za 1,1 odsto u odnosu na prvi kvartal, prenosi agencija AFP.

Slovenija je u prvom kvartalu 2012. izašla iz recesije, koja se definiše kao dva uzastopna kvartala negativnog privrednog rasta.

Prema sezonski prilagođenim podacima, privreda je u periodu jul-septembar, na godišnjem nivou, potonula za 2,9 odsto.

Međutim, godišnja stopa inflacije u Sloveniji je u novembru pala na 2,3 sa oktobarskih 2,7 odsto, navedeno je u saopštenju zavoda.

Potrošačke cene su u novembru, na mesečnom nivou, pale za 0,1 odsto posle rasta iz prethodnog meseca od 0,1 odsto, dodaje se u saopštenju.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena (HICP), koji kao merilo inflacije koristi Evropska centralna banka (ECB), godišnja stopa inflacije u Sloveniji je u novembru pala na 2,8 sa oktobarskih 3,2 odsto.

(Tanjug)

Pogledajte još