Samostalni sindikat upozorava na pogoršanje standarda

BEOGRAD, 30. novembra 2012. (Beta) - Savez samostalnih sindikata Srbije (S S S S) upozorio je u petak da će život u Srbiji iduće godine biti mnogo teži zbog većih poreza i akciza, stalnih poskupljenja i sve manjih primanja.

"Smanjenje plata i penzija, otpuštanje radnika, sužavanje radničkih prava, pad životnog standarda, državne mere štednje koje su isključivo na teret radnika, razlozi su za nezadovoljstvo sindikata, ali i svih gradjana Srbije", piše u saopštenju S S S S-a.

Po proceni tog sindikata, više od dva miliona ljudi imaće smanjene prihode u 2013. godini, a standard gradjana biće niži za više od 10 odsto.

"Najavljeno povećanje akciza prouzrokovaće pad zarada za 10 odsto u odnosu na ovu godinu, jer je tolika razlika izmedju procenjene inflacije i minimalne stope od dva odsto ekponomskog rasta, koja se predvida predlogom budžeta", ukazao je S S S S.

Privatni sektor će, kako procenjuje sindikat, zbog loše ekonomske politike i dalje biti izložen velikom pritisku i uslediće otpuštanja radnika.

Procene tog sindikata su da su prihodi republičkog budžeta za 2013. godinu precenjeni, a rashodi potcenjeni.

Pogledajte još