Na vatru iz Sarajeva uzvraćali smo vatrom

HAG, 30. novembra 2012. (Beta) - Svedočeći u odbranu Radovana Karadžića, optuženog za terorisanje stanovništva Sarajeva, major Vojske RS Nikola Mijatović izjavio je da je ta vojska isključivo uzvraćala na vatru koja je dolazila iz grada.

Mijatović, koji je tokom rata u BiH bio zamenik komandanta Ilidžanske brigade VRS, tvrdio je i da njegova jedinica nikada nije vatru otvarala na civile u Sarajevu, nego samo na orudja i položaje Armije BiH u gradskim naseljima.

Svedok je izjavio i da nikada nije dobio naredjenje, niti imao nameru da teroriše civile u Sarajevu. Nasuprot tome, postojalo je stalno naredjenje da VRS ne uzima civile za metu i da poštuje Ženevske konvencije. Isti iskaz dali su svi oficiri VRS koji su do sada svedočili u Karadžićevu odbranu.

Muslimanske snage "imale su običaj" da pucaju "iz blizine" vojnika i komandi Unprofora, kako bi na njih navukle vatru srpske vojske, rekao je Mijatović.

Tvrdio je i da je ABiH odgovorna za više eksplozija u centru Sarajeva, u kojima je stradalo mnogo civila, uključujući i one na pijaci Markale.

Unakrsno ispitujući Mijatovića, tužiteljka Karolin Edžerton rekla je da je "bilo razumno" očekivati civilne žrtve zato što je VRS pucala po ciljevima u "gusto naseljenim" gradskim četvrtima.

"Još je razumnije bilo da protivnička strana ne deluje iz blizine civila... Mi smo na vatru odgovarali vatrom...", odgovorio je Mijatović.

Pogledajte još