Nije bilo zaraženog kukuruza

BEOGRAD, 1. decembra 2012. (Beta) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je u subotu da je kao posledica suše moguća veća kontaminacija kukuruza aflatoksinom, ali da se pojačano radi na utvrdjivanju podataka o stanju ovogodišnjeg roda kukuruza.

U saopštenju se navodi da nadležne inspekcije kontrolišu sve pošiljke kukuruza iz inostranstva i da tokom godine nije bilo pošiljaka zaraženih opasnom materijom aflatoksin.

Ministarstvo poljoprivrede podsetilo je da su po Zakonu o bezbednosti hrane, za zdravstvenu ispravnost kukuruza proizvedenog u Srbiji odgovorni isključivo proizvodjači.

Propisano je da svi koji posluju s hranom i koriste biljna hraniva, medju kojima i kukuruz, moraju imati uspostavljen sistem kontrole na prisustvo odredjenih štetnih parametara, uključujući i aflatoksin, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je medije da neproverene i činjenično neutemeljene izjave koje mogu uznemiriti javnosti i ugroziti ekonomske interese Srbije kao velikog izvoznika kukuruza, ne plasiraju na senzacionalistički način.

Pogledajte još