Izborna tišina u znaku demonstracija

LJUBLJANA, 1. decembra 2012.(Beta) - U Sloveniji vlada izborna tišina pred drugi krug predsedničkih izbora, u nedelju, na kojima će Slovenci birati izmedju aktuelnog predsednika Danila Tirka i bivšeg premijera i bivšeg predsednika stranke Socijalnih demokrata Boruta Pahora.

Poslednja ispitivanja javnog mnenja pokazuju znatnu prednost Boruta Pahora i najavljuju njegovu ubedljivu pobedu.

Biografije dva kandidata su poznate - aktuelni predsednik Danilo Tirk bio je predstavnik Slovenije u UN i visoki službenik svetske organizacije kojeg je generalni sekretar izabrao i za svog pomoćnika.

Borut Pahor je u prethodnom mandatu bio premijer Slovenije, a do nedavno i predsednik opozicione stranke Socijalnih demokrata dok ga stranka nije smenila sa dužnosti.

Oba kandidata su levičari, ali u prvom krugu je za Boruta Pahora, po ukazu "odozgo", svesni da treći evropski poslanik Milan Zver nema šansi za prolazak, glasao i deo desno orijentisanih birača što baca svetlo i na davanje prednosti na izbore u drugom krugu izbora.

Na konačni ishod izbora za predsednika Slovenije mogu uticati i demonstracije protiv vlasti i političkih i ekonomskih oligarha, koje se održavaju širom Slovenje.

Subotbnje demonstracije u Ljubljani su se iz mirnog protesta pretvorile u sukob policije i demonstranata, a izazvale su ga dirigovane grupe neonacista o čemu su izveštavali i mediji.

"Ukrali su nam državu, a sada i proteste", rekao je jedan od učesnika protesta čiju su izjavu preneli mediji.

Pogledajte još