Prodaje se Mesićeva Jadranka

SPLIT, 09. april 2009. (FoNet) - Motorna jahta Hrvatskog rečnog mornarstva Jadranka, koja se koristila za protokolarne potrebe predsednika Stjepana Mesića, prodaje se za 150.000 kuna (oko 20.300 evra).

Hrvatsko ministarstvo odbrane punudilo je predsedničku jahtu za 150.000 kuna, a njene pogonske mašine minimalno vrede dvostruko više. Ipak, ministarstvo obrane odlučilo je da proda predsedničku jahtu zbog lošeg stanja trupa broda i oronulog enterijera.

Trup je oštećen kada se jahta nasukala 2006. godine, podseća danas Slobodna Dalmacija. Na Mesićevom brodu oštećeni su podvodni deo trupa ispod glavnog mašinskog pogona, a za dovođenje broda u ispravno stanje, prema procenama hrvatskog ministarstva odbrane, potrebno je uložiti minimalno pet miliona kuna (677.000 evra).

Najvrednije na Jadranki, nekada reprezentativnoj jahti, dva su američka motora "Detroit Diesel", ukupne snage dve hiljade konja. Pre nekoliko godina motori su bili na remontu, a posle havarije konzervirani uljem i u dobrom su stanju.

Tržišna vrednost motora 1997. godine iznosila je 200.000 dolara, a trenutna oko 70.000. Portparol hrvatskog ministarstva odbare Goran Gorošnić podsetio je u izjavi Slobodnoj Dalmaciji da je oglas za prodaju Jadranke tri puta objavljivan u medijima, ali da nije pristigla nijedna ponuda.

"Naknadno je pristigla svega jedna ponuda udruženja građana i ona se trenutno razmatra", rekao je Grošinić.

On, međutim, nije želeo da se izjasni o stanju brodskih motora.

Izvor Slobodne Dalmacije iz Mesićevog kabineta ističe da su motori, uprkos havariji, u dobrom stanju i bez puno radnih sati.

Pogledajte još