Izložba o Jugoslaviji i njenim fenomenima

BEOGRAD, 1. decembra 2012. (Beta) - Izložba "Jugoslavija od početka do kraja" otvorena je u subotu u Muzeju istorije Jugoslavije, kao predlog stalne muzejske postavke posvećene toj državi.

Izložba je otvorena na dan kada su pre 94 godine (1. decembra 1918. godine) južnoslovenski narodi osnovali zajedničku državu i prikazuje fenomene na području koje se tokom više od sedam decenija (do 1990. godine) zvalo Jugoslavija.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je na otvaranju izložbe da razumevanje Jugoslavije, njenog nastanka, različitih formi postojanja, kao i njenog nestanka, nije samo pitanje istorije, već i sadašnjosti i budućnosti.

"Upravo zbog toga je svaki pokušaj, bilo da se radi o knjizi, filmu ili izložbi, važan doprinos dobijanju što potpunije slike o Jugoslaviji", rekao je Petković i izrazio nadu da će uskoro biti otvorena stalna postavka o Jugoslaviji.

On je najavio da će Ministarstvo kulture i informisanja i ubudće podržavati način rada primenjen u toj postavci, koji nije uobičajen u domuzeološkoj praksi, jer je i stručna javnost pozvana da se uključi u proces odlučivanja o konačnom izgledu izložbe.

Koautorka i kustos izložbe Ana Panić rekla je da je na toj postavci prikazano 10 jugoslovenskih fenomena, bez istorijskog redosleda i enciklopedijskog pristupa, a dat je zaseban hronološki pregled najvažnijih istorijskih dogadjaja i pojava u Jugoslaviji.

Ona je rekla da je teško prikazati sve što je jedna zemlja bila tokom sedam decenija postojanja i da su u šest glavnih celina izložbe predstavljeni lična karta i narodni Jugoslavije, režim, ekonomija, društvo i odnos sa svetom.

Koautor izložbe istoričar iz Zagreba Hrvoje Klasić rekao je da su teme kojima se bavi izložba veliki izazov, jer u javnosti preovladava kakofonija stavova o Jugoslaviji, od onih o toj državi kao raju na zemlji, do nekih koji je smatraju "tamnicom naroda".

"Kao i uvek, realnost je negde na sredini", rekao je Klasić i dodao da su autori bili svesni da ne mogu pokazati sve probleme jedne zemlje u njenim raznim fazama i uredjenjima, ali da to nije nedostatak izložbe, već odličan podsticaj za dalje promišljanje i istraživanje.

Kako su organizatori naveli, cilj izložbe je da se stvori prostor koji će na moderan, atraktivan i objektivan način upoznati posetioce sa jednim od najzanimljivijih i najkontroverznijih državotvornih eksperimenata u 20 veku.

Pogledajte još