fbpx

Teslin jubilej od 9. do 11. jula

Centralna svečanost povodom 150. godišnjice rođenja naučnika Nikole Tesle biće održana 9, 10. i 11. jula u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije. Centralnoj proslavi Teslinog jubileja prisustvovaće predstavnici 22 države iz celog sveta i ličnosti iz političih, kulturnih, verskih, naučnih i privrednih institucija iz Srbije i inostranstva . Predstavnici Vlade Srbije će 9. jula u 15 časova, zajedno s gostima, posetiti Muzej „Nikola Tesla“ u Beogradu, a u Skupštini Beograda u 16 časova biće otvorena izložba „150 godina Nikole Tesle“.

Istog dana, u Narodnom pozorištu u Beogradu u 18.30 biće održana svetska premijera opere „Ljubičasta vatra“, Džona Gibsona, inspirisana Teslinim životom i delom. Na dan rođenja Nikole Tesle, 10. jula, u 15 časova na beogradskom aerodromu, koji odnedavno nosi njegovo ime, u prisustvu gostiju iz zemlje i inostranstva, biće otkriven spomenik tom velikanu. Premijer Srbije Vojislav Koštunica će istog dana u 18 časova u Palati federacije prirediti prijem, a u 20 časova počeće svečana akademija posvećena Nikoli Tesli u Centru „Sava“.
U novoj poslovnoj zgradi Narodne banke u Nemanjinoj ulici u Beogradu 11. jula u 9.30 časova biće promovisani i pušteni u opticaj prigodan kovani novac i poštanske marke posvećeni Nikoli Tesli. Na platou kod Spomenika „Pobednik“ na Kalemegdanu istog dana u 21 čas biće priređen performans „Oktet za violinu, čelo, gudački kvartet, dva kompjutera i dva Teslina kalema“, a potom će na istom mestu u 22 časa biti održan muzičko−scenski spektakl „Putem Teslinih misli“. Pozorište lutaka „Pinokio“ u Zemunu, 9. jula u 12 časova na Trgu Republike će izvesti predstavu „Bajka o elektricitetu“, a na istom mestu će 10. i 11. jula od 12 do 21 čas biti otvorena postavka „Radio Light Cluster“. U Novom Sadu će Matica srpska 11. jula promovisati knjigu „Prepiska Tesle“, dodaje se u saopštenju. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.